Snel naar...

Online informatie over gezondheid en ziekte

In de huidige tijd is het niet meer weg te denken dat u zelf op zoek gaat naar betrouwbare informatie over gezondheid. Maar waar begint u ? 

thuisarts

Een goed begin is www.thuisarts.nl , de beste gezondheidswebsite voor alledaagse en meer ingewikkelde gezondheidsproblemen. De site is ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap en wordt onderschreven door uw eigen huisarts. Thuisarts.nl geeft betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte, leefstijl, dieet, zelfzorgadviezen en wanneer u met uw huisarts contact op moet nemen. Ook zijn er bruikbare keuzehulpen over wel of niet opereren, of wel of geen medicatie. Krijgt u een onderzoek in het ziekenhuis? Kijk ook even op www.thuisarts.nl.  Specialisten maken tegenwoordig ook gebruik van thuisarts.nl voor informatie over uw operatie of onderzoek. 

Ook in thuisarts.nl-app (verkrijgbaar in de App-store of Google Play) is de informatie te vinden en de app kan u helpen in het consult met uw huisarts, uw medicijngebruik en uw afspraken. 

ggd appstore

Op zoek naar andere betrouwbare gezondheidsapps ? De GGD AppStore biedt een goed overzicht over apps die beschikbaar zijn voor allerlei gezondheidsproblemen. De apps die hier worden aangeboden zijn gescreend door GGD-professionals en gekenmerkt als betrouwbaar en relevant.

 

logo uprevent green2

Heeft u hoge bloeddruk, suikerziekte, een hoog cholesterol en twijfelt u (of uw huisarts of praktijkondersteuner) wat verstandig is om te doen? Een dieet volgen, medicatie gebruiken, en zo ja, welke? Een advies op maat is gewenst, maar dat maatwerk is soms moeilijk. De huidige medische wetenschap kan u daarbij helpen. Deze website, ontwikkeld door het Universitair Medisch Centrum Utrecht, is overzichtelijk en heeft heldere patiënteninformatie over keuzes over wel of niet behandelen van risicofactoren op hart- en vaatziekten (cardiovasculaire risicofactoren). De moeite van het kijken echt waard!

Moetiknaardedokter

Om te bepalen of u met uw klacht naar de dokter moet, kunt u ook gebruik maken van de Moet ik naar de dokter? applicatie. Klik om direct te kijken hoe het werkt. 

 alphenaandenrijn

Heeft u vragen over maatschappelijke ondersteuning op het vlak van uw gezondheid? De gemeente Alphen aan den Rijn faciliteert veel zaken op organisatie rondom gezondheid voor u of uw naasten. Heeft u vragen over hulp in de huishouding, ondersteuning thuis, persoonlijke budgetten, verzekeringen, vergoedingen: vraag dit na bij het loket van de gemeente. 

logoCIZ

Of wilt u meer weten over wonen en langdurige zorg? Hiervoor kunt u terecht het Centrum Indicatiestelling Zorg, het CIZ. Deze organisatie bepaalt of u recht heeft op langdurige zorg, volgens de Wet Langdurige Zorg. Denk bijvoorbeeld aan begeleid wonen.

Heeft u toestemming gegeven voor het Landelijk Schakelpunt ? Weet u wie u toestemming heeft gegeven en waarom ? En wilt u weten wie dat Landelijk Schakelpunt nu raadpleegt ? U kunt dit vinden op www.volgjezorg.nl . Op deze website kunt u uw toestemmingen inzien, intrekken en uitgeven. Ook kunt u zien wie uw dossier heeft geraadpleegd. Wij adviseren u gebruik te maken van het LSP, uw apotheek, de huisartsenpost en de ziekenhuisapotheek kunnen dan uw meest belangrijke gegevens zien. U houdt de controle en het overzicht.

 

 

 

In 2018 werd Mijn Positieve Gezondheid geïntroduceerd in de Alphense regio. Alle hulpverleners werden geschool in dit hulpmiddel, wat landelijk wordt toegepast. Doel is om positief naar gezondheid te kijken en de zelf geformuleerde doelen van mensen centraal te stellen. Het is de bedoeling dat de mensen zelf de regie houden over deze doelen. De overheid ontwikkelde een handige tool om dit goed en relatief eenvoudig te kunnen doen: MijnPositieveGezondheid. Het accent verplaatst meer naar wat wél kan en minder naar wat niet meer lukt. 

MijnPositieveGezondheid

U vult online of via de app een vragenlijst in en aan de hand van deze vragenlijst krijgt een overzicht op welke domeinen er mogelijk doelen te stellen zijn. De domeinen zijn zeer verschillend: van mentaal en lichamelijk welbevinden, tot zingeving en kwaliteit van leven. U moet eenmalig een account aanmaken, deze account wordt met niemand gedeeld (u bent beschermd door de privacy-wetgeving). Als u de vragenlijst op de app maakt, ziet u in de app ook uw scores. 

Dit overzicht (het 'spinnenweb') kunt u met uw hulpverlener bespreken. Het kan zijn dat uw huisarts of een van de praktijkondersteuners u vraagt de vragenlijst in te vullen en daarover in gesprek te gaan. 

U kunt de vragenlijst ook meerdere keren invullen, bijvoorbeeld om het effect van bepaalde veranderingen te 'meten'. Dan kunt u zien of wat u heeft gedaan ook meetbaar effect heeft. U ziet dan de verschillende metingen over elkaar gepubliceerd.  

 

 

 

SSG Lupine   OK original Keurmerk LD NPA NHGpa RGB

Huisartsenpraktijk Lupine
Praktijken van Gemeren, Nijessen, Obaidy en Vrugte
Lupinesingel 85
2403 CM Alphen aan den Rijn

AOEL logo email

SSG Lupine is onderdeel van Alphen op één Lijn.